Brinjevec ni isto kot džin!

Imate tudi vi radi žgane pijače, ki so po okusu hkrati sladke in grenke, ter se zaradi svoje grenčine odlično obnesejo pri kakšni obilnejši večerji? Potem vam je gotovo pri srcu tudi brinjevec, ki ga lahko pijemo tako po jedi kot tudi za aperitiv (če ne marate sladkega). Brinjevec se izdeluje pri nas tradicionalno na Krasu, kjer so se od nekdaj nabirale brinove jagode, iz katerih se je nato z destilacijo pridobilo cenjeno pijačo, ki je drugje ne poznajo. Res je sicer, da imajo po svetu džin (gin), genever, klekovačo, borovičko in druga podobna žganja, vendar je brinovec kljub temu edinstven. Zakaj? Ker je dejansko izdelav z destilacijo brinovih jagod, medtem ko so vse druge naštete pijače z jagodami brina zgolj aromatizirane, osnova pa je dejansko druga vrsta žganja.

Da je brinovec resnično poseben, dokazuje tudi njegova zaščita, za katero je bilo poskrbljeno pred približno petnajstimi leti, z njo pa se zagotavlja, da oznake brinovec ne morejo nositi pijače, ki dejansko niso »pristne« glede načina izdelave.

Je brinovec res slovenski? Vsekakor. Na področju Krasa so ga pričeli pridobivati že v času Ilirskih provinc. Ko je prišla na to področje Napoleonova vojska, so se ljudje na Krasu seznanili s kotlom za destilacijo – ti niso bili za Francoze nič posebnega, saj so jih uporabljali tako za pripravo žganih pijač kot za proizvodnjo parfumov. Kraševci so ugotovili, da je mogoče destilirati marsikaj, tudi brinove jagode, ki so jih sicer uporabljali v kuhinji ob pripravi divjega mesa. In tako je pred več kot dvesto leti nastal brinjevec, ki ga gostom na Krasu kot nekaj avtohtonega, domačega in naravnega ponudijo še danes.

Zakaj je brinovec tako priljubljen? Omenili smo že, da je primeren ob kakšni bolj obilni večerji, saj je znan po tem, da pomaga pri želodčnih težavah, z njim pa si lahko tudi precej dobro uredimo prebavo na splošno. Brinovec je torej ljudsko zdravilo, a če mislite, da je dober domač brinovec preprosto dostopen, se motite – za pripravo litra brinjevca je namreč potrebno nabrati in destilirati kar okoli 17 kilogramov brinovih jagod, in prav zato je to domače zdravilo še posebej cenjeno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *