Čaji za dušo in telo

V prvi vrsti je potrebno razumeti, kaj je pravzaprav razlika uživanja nekih živil za dušo in kaj za telo. Za telo delamo takrat, ko uživamo zares zdrave sestavine. Na primer veliko nepredelane zelenjave, sadje, predvsem takšno z manj sladkorja in takšno, ki je pridelano na ekološki način ter belo meso in ribe, s katerimi dobimo omega-3 maščobe. Vendar pa v to skupino sodijo tudi pijače. Najbolj pomembna za naše telo je gotovo navadna voda, koristi pa imamo tudi od mineralne vode, ne smemo pa seveda pozabiti, kako zelo so pomembni čaji.
Čaji so lahko tudi zelo zdravilni in nam že hitro lahko olajšajo določene bolezenske znake, simptome ali odpravijo bolečine. Se spominjate kdaj, ko vas je zelo bolel trebuh in vam je mama ali pa babica, hitro priskočila na pomoč. In kateri čaji so bili v njeni omari? Kamilice, komarček, morda lipa, žajbelj in še kaj. Takoj je vedela kateri čaji vam bodo pomagali za kateri bolezen, saj se spominjate tistega slovitega stavka »za vsako bolezen ena rožca raste«. Tako je tudi s čaji.
No, tu smo komaj pri telesu, saj vanj, zaradi zdravja in počutja, preprosto poskušamo čim večkrat vnesti takšne snovi, ki nam na dolgi ali kratki rok ne bodo škodovale. Resnici na ljubo, je potem toliko priložnosti, kot so praznovanja rojstnih dni, različne obletnice, prazniki in še kaj, ko se pregrešimo, najemo sladkarij, napijemo sladkih ali gaziranih pijač, pretiravamo z alkoholom, predelanim mesom, še posebej rdečim in se najemo ocvrtega krompirja.

Čaji za zdravje

Vse to pa nas pelje v slabo počutje in takrat smo sicer naredili nekaj za dušo, uživali med obrokom, vendar pa nas je morda že zvečer tiščalo v želodcu, nas napenjalo in spet smo se vrnili k omari, v kateri so spravljeni čaji in poskušali poiskati neko primerno blažilo ali še raje zdravilo. Telo sicer hitro prebavi vse neprimerne reči, a jih tako hitro ne izloči in potem smo zopet na tem, da čakamo, dokler čas ne pozdravi situacije.
Čaji so primerni za pitje v kateremkoli delu dneva. Črni čaji, ki vsebujejo nekaj teina (eni več, drugi manj) so lahko tudi enostavno nadomestilo za kavo, zeleni čaji (licare.si) vsebujejo veliko antioksidantov, poznamo pa tudi rdeče in bele čaje, ki pa jih je že težje kupiti, čeprav ne nemogoče. Potem so tu še čaji iz skupine Roiboss, ki imajo enako veliko pozitivnih učinkov na telo in seveda sadni, ki so pogosto bolj za dušo, kot telo, še posebej če so prežeti s preveč umetnimi aromami. A tega je vse manj. Izogibajte se sladkanja čajev. Čeprav nam ob prvem pitju morda kak okus ni najbolj všeč, se hitro navadimo nanj, zato raje nadaljujte s pitjem, kot da ga pričnete sladkati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *