Ginkgo biloba – živilo, ki izboljšuje kognitivne funkcije

Na naših policah se v zadnjem času pojavljajo raznovrstna živila v vseh mogočih oblikah. Njihov glavni namen je, da nam pomagajo do boljšega počutja in tudi zdravja. Živilo, ki sodi v ta sklop, je t. i. ginkgo biloba. Poznajo in uporabljajo ga predvsem tisti, ki želijo izboljšati svoje kognitivne funkcije, ohranjati svoj spomin v polni meri ter izboljšati pretok krvi.

Poglejmo si v nadaljevanju, kaj pravzaprav je ginkgo biloba. V resnici je to eno najstarejših dreves, ki so ga ljudje cenili že zelo daleč nazaj, predvsem zaradi tega, ker njegovi plodovi izboljšujejo kognitivne funkcije, za katere je značilno, da z leti vedno bolj pešajo in da jih je potem potrebno nekako vzdrževati.

Živilo Ginkgo biloba se ponavadi prodaja v obliki prahu in je prehransko dopolnilo. Strokovnjaki pravijo, da je potrebno paziti, koliko tovrstnega živila dnevno zaužijemo. Meja je nekje do 6 g oziroma dve čajni žlički.

Ginkgo biloba se najlažje uživa v kombinaciji z drugimi živili. Lahko ga umešamo v vodo, jogurt, sadni ali zelenjavni sok. Kakorkoli se boste odločili, učinki bodo povsod pozitivni. Moramo pa se zavedati, da uživanje tega živila ni dovoljeno vsem. Strokovnjaki nas resno opozarjajo, da tega živila ne smejo uživati ljudje, ki jemljejo živila proti strjevanju krvi. Tudi priporočene dnevne količine nikakor ne smemo prekoračiti. Živilo moramo obvezno vedno in povsod shranjevati izven dosega otroških rok. Ženske, ki so noseče ali pa dojijo, pa se morajo nujno posvetovati s svojimi zdravniki. In opozorilo za vse, da ginkgo biloba ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Torej, če si želimo izboljšati prekrvavljenost in oskrbo možganov s kisikom in glukozo, potem je ginkgo biloba več kot le prava izbira za nas. Motnje v prekrvavitvi možganov se kažejo predvsem kot pojemanje spomina in posledično tudi intelektualnih sposobnosti. Da bomo to odpravili ali ublažili, potem moramo poskrbeti za dosledno jemanje tovrstnega živila, kajneda?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *