Kaj prinaša nov standard ECE R129 – i-Size

Na nas se je v zadnjem času obrnilo kar nekaj paničnih staršev, ki je iz medijev izvedelo za nove varnostni standard ECE E129 in zakonodajo povezano s tem standardom. Mnogi starši so razlage v medijih razumeli tako, da njihovi otroški avtosedeži za katere so porabili kar zajeten kupček svojega denarja v letu 2017 sploh ne bodo več uporabni in jih bodo primorani zamenjati z novimi, toda katerimi? Nekateri starši so tudi navedli, da če jih bo v letu 2017 ustavil policaj bodo lahko z obstoječimi otroškimi avtosedeži dobili kazen.

Pri pogovoru s temi starši je bilo, ki jih je bilo prav zanimivo poslušati,  ni bilo zaznati neke jeze temveč obup, saj se nekaj, kar naj bi bilo do sedaj dobro ukinja in nadomešča z boljšim, pri katerem pa nimajo informacij, kateri avtosedeži pa so sedaj tisti, ki so v redu in dovolj varni za njihove otroke.

Pomirite se in preverite znova

Nov standard ECE R129 je bil sprejet že leta 2014 in postavlja nove standarde v zvezi s testiranjem otroških avtosedežev, tako imenovanih »i-Size«.  S strani evropske komisije je bil tudi v tem letu potrjen in je stopil v veljavo že leta 2014. Kljub sprejetju novih standardov, ki se nanašajo na način testiranja otroških avtosedežev pa še vedno v celoti ostajajo v veljavi standardi pod oznako ECE R44/04, po katerih morajo biti testirani (in seveda morajo ustrezati zahtevam) vsi dosedanji avtosedeži, ki so trenutno v prodaji na območju evropske unije.

Nov, če temu sploh lahko tako rečemo, prinaša nov način testiranja otroških avtosedežev in namen teh standardov je v prihodnosti zamenjati vse dosedanje otroške avtosedeže, vendar ne takoj

S tem vsi avtosedeži, ki so skladni z ECE R44/04 popolnoma ustrezni za uporabo in vam jih ni potrebno menjati.

Kaj obsega novi standard R129 – i-Size

Kot prvo. Novi standard upošteva samo otroške avtosedeže za otroke do višine 105 cm. Za višje otroke je nova standardizacija šele v pripravi. Novi standardi bodo skupine avtosedežev razporejali po višinah otrok in ne več po njihovi teži. Tako trenutno novi standardi sploh ne obsegajo avtosedeže za večje otroke, zato so informacije iz medijev, da bodo jahači od leta 2017 prepovedani, popolnoma neresnične in napačne.

Kaj pa sploh prinaša standard R129 – i-Size

  • Po novem standardu bodo vsi avtosedeži morali prestati tudi test trka s strani. Po standardu ECE r44/04 le ta ni bil obvezen.
  • Prav tako bodo po novem standardu vsi avtosedeži opremljeni s IsoFix priključki.
  • Do 15 meseca se bodo otroci v avtosedežu peljali v nasprotni smeri vožnje.

Kje dobite nove, bolj varne avtosedeže?

Trenutno je na voljo zelo malo avtosedežev, ki so testirani po novih standardih. Proizvajalci jih v tem obdobju šele razvijajo in bodo v večjem številu prišli na trg šele v nekaj letih. A kot smo že pisali ne hitite z nakupom, vaš avtosedež je popolnoma ustrezen. Tudi tako imenovani jahači o katerih se je veliko omenjalo v medijih ostajajo še vedno v uporabi in popolnoma skladni z varnostnimi standardi in zakonodajo. Zato brez panike.

Najbolj pomembno je, da se otrok pri vsaki vožnji vozi v primernem avtosedežu, ki je pravilno nameščen in da je tudi otrok v njem tesno pripet. Pa srečno pot tudi v letu 2017.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *