Toner z barvo za lepši tisk

 

Laserski tiskalnik natisne več!
Toner je del tiskalniške opreme, ki hrani barvo v obliki prahu in jo s termičnim nanosom spravi na papir. Toner uporabljajo laserski tiskalniki, medtem ko iglični tiskajo s pomočjo traku, brizgalni pa uporabljajo barvo, ki je spravljena v kartušah. Kartuše za tiskalnike so se skozi leta izkazale za precej drago, včasih celo pregrešno drago izvedbo tiskanja, čeprav v zadnjih časih lahko dobite tudi ponaredke ali polnjene kartuše, kar vam vaše tiskanje izjemno poceni. Toner (toner123.si) je še vedno boljša rešitev, vsaj če vprašate mene, saj hrani veliko več barve za veliko nižjo ceno. Pogosto bo posamezen toner imel višjo ceno, kot kartuša, vendar pa bo kartuša naredila med 200 in 400 odtisov na papir, medtem, ko jih toner naredi od 750-1500, večji celo po 3000, 5000 ali 10000, to pa so že konkretne številke, čeprav je tako velikih tonerjev zelo malo in se uporabljajo predvsem v večjih tiskalniških napravah za podjetja.

Izberite pravi tiskalnik

Čeprav je toner nekaj dražji, pa to vseeno pomeni, da bo cena posameznega odtisa vseeno nižja pri laserskih tiskalnikih, kot pri brizgalnih. Seveda bi bila pri igličnem najnižja, a vendarle se iglični uporabljajo samo še v posebne namene, pa tudi odtis ni tako lep, kot pri laserskem tiskalniku.
Še nedavno nazaj so bili laserski tiskalniki pregrešno dragi, danes pa si običajnega lahko kupite že za nekaj deset evrov, zelo kvalitetnega pa za nekaj čez 100 evrov. Tudi laserski tiskalniki so lahko barvni, kar vas bo stalo nekaj več, če pa želite, so lahko tudi multifunkcijske naprave in v bodoče bo takšnih vse več, čeprav je tehnologija dražja, kot pri brizgalnih in bodo ti verjetno pri osnovnem strošku nakupa še vedno ugodnejši. A razmišljati je potrebno tudi o vzdržljivosti na dolgi rok, o kvaliteti odtisa in ceni na posamezen izvod, kar vam dolgoročno največkrat pomeni, da boste nazaj privarčevali denar, ki ste ga porabili za napravo na začetku, poleg tega pa imate ves čas boljšo napravo in kvalitetnejši tisk.

Toner lahko zamenjate kar sami

Toner je sicer zelo enostavno zamenjati, saj je sistem narejen tako, da ga preprosto potegnete iz tiskalnika (preberite navodila, ki so priložena ob tiskalniku), ko pa imate v rokah polnega, ga potisnete na isto mesto, do trenutka, ko se zaskoči in zadeva je opravljena. Morda je po zamenjavi tonerja pametno narediti še testni odtis, ampak od takrat naprej je tiskalnik spet pripravljen na delo, kot da ste ravnokar kupili novega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *