ULTRAZVOK SRCA ZA PODROBNO UGOTOVTIEV STANJA SRCA

Srce. Težko najdemo, vsaj pogovorno, pomembnejši del telesa. Ta, karikaturno zelo estetska, mišica poskrbi za dotok krvi in kisika v preostale dele telesa, ki omogočajo normalno delovanje organov. Zato, ko s srcem nekaj ni v redu, moramo tako poiskati zdravniško pomoč. Lahko pa se težavam vsaj delno ognemo in hodimo na preventivne preglede med katere sodi ultrazvok srca.

Ultrazvok predstavlja zelo preprosto metodo preventivnih pregledov. Kot preprosto imamo v mislih za pacienta neboleč in neinvaziven poseg oziroma pregled. Zdravniki s pomočjo ultrazvoka pridobijo ključne podatke o stanju v katerem je srce. Tu govorimo o različnih funkcionalnih podatkih, ki povedo in odločijo stanje delovanja srca. Ultrazvok srca prikaže natančno sliko stanja žil, ki so kot sestavni del srca zelo pomembne za dotok in odtok krvi po sistemu.

Kakšna pa je struktura srca? Kakšno je njegovo delovanje? Vse to nam ultrazvok srca lahko pove. Tovrstne ugotovitve so ključne za zdravnika, kajti na osnovi teh ugotovitev lahko zdravnik oceni kakšno je stanje, če so zaznane kakršne koli morebitne komplikacije, ki bi ovirale zdravje pacienta. V primeru ugotovitve nepravilnosti delovanja srca, bo zdravnik ustrezno in pravočasno reagiral, tako da bo pacienta napotil na nadaljnje preiskave in potrebno zdravljenje.

Pregled ultrazvok srca poteka tako, da se pacient udobno namesti, najpogosteje kar uleže. Glava je rahlo vzdignjena, prsa pa so razgaljena, da lahko zdravnik s sondo brez težav opravi preiskavo oziroma pregled. Pri vseh pregledih z ultrazvokom, uporabljajo zdravniki poseben kontaktni gel, ki omogoča boljšo vidljivost notranjega predel telesa na zaslonu. Gel je neškodljiv in se po pregledu obriše z navadno papirnato brisačo. Preiskava je za paciente zelo neboleča, hitra in enostavna. Traja približno od dvajset do trideset minut. Po preiskavi pa lahko pacient brez težav opravlja svoje aktivnosti. Pred samim pregledom pa za pacienta ni potrebno, da je tešč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *