Vetrobransko steklo nas varuje

Najbolj pomembna zaščita pred zunanjimi elementi za voznika in vse sopotnike je vetrobransko steklo. Ščiti nas pred vetrom, insekti, prahom in vsemi ostalimi nezaželenimi elementi. Vetrobransko steklo ni prva linija zaščite samo za osebne avte ampak tudi za letala, avtobuse, motorje in tudi tramvaje.

Vetrobranska stekla se seveda razlikujejo glede na to za kakšno vozilo so namenjena, tako je na primer tehnologija, ki se uporablja za izdelavo stekla za motorje drugačna od tega za letela. Skozi čas se je tehnologija vetrobranskih stekel močno izboljšala, kar je pripomoglo k zmanjšanju poškodb, ki nastanejo med avtomobilskimi in drugimi nesrečami.

Vetrobranska stekla rešujejo življenja

Na prvi poglej morda izgleda, da so vetrobranska stekla samo zaščita pred zunanjimi elementi vendar v veliko primerih imajo tudi druge funkcije. Ena izmed teh je zaščita pred UV žarki, ki nas zavaruje pred ultravijolično svetlobo, zato imajo nekatera vozila občutno temnejša stekla.

Z modernimi tehnologijami, ki so jih izdelovalci avtomobilov inkorporirali v izdelavo vetrobranskih stekel, se lahko bolj udobno vozimo brez motenj sončnih žarkov in obenem ostajamo varni saj se steklo ne razbije pri udarcu in nas tako ne poškoduje. Novejša vetrobranska stekla zmanjšujejo temperaturo v avtu in minimizirajo zvok vetra pri vožnji.

Tehnologija in izdelava

Sprva so bila vetrobranska stekla narejena iz navadnega stekla, ki je lahko imelo za posledico resne poškodbe pri avtomobilski nesreči. Temu so sledile izboljšave, kot so močnejša stekla, ki so pa imela veliko slabost saj je lahko samo manjši udarec razpokal in posledično uničil celo vetrobransko steklo.

Kot odgovor so na začetku 20 stoletja začeli uporabljati laminirano steklo na vseh vozilih, ki pa je postal standard danes skoraj povsod po svetu.

Zamenjava vetrobranskih stekel

Zamenjava se opravi v približno eni uri ali manj in se lahko opravi na kateremkoli vozilu. Če je steklo počeno ali ima večjo razpoko ga ni mogoče popraviti in je edina primerna opcija zamenjava. Zamenjavo lahko opravi vsak certificiran servis. Seveda je najboljša opcija, da zamenjamo steklo z identičnim od proizvajalca našega avta ampak tudi dober nadomestek ni slaba ideja.
Seveda je tudi pomembno, da se steklo zamenja na profesionalen in kvaliteten način in je najbolje, da tega ne delamo sami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *